Logo Apps Eğitim Notları

Logo App Nedir?
Logo App, LOGO firmasının 3ncü nesil uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirilen küçük uygulama parçalarıdır.  

Tavsiye edilen kullanımı, basit ve tek bir işi kusursuz yapması. Örnek olarak sevkiyat esnasında barkod okutularak bipleyen, malzeme uygunsuz ise uyarı sesi çıkaran uygulama gösterildi. Uygulamanın tek işi uygun sesi çıkarması. Şuan için Logo Store mağazasında hava durumu gösteren uygulama, yılan oyunu uygulaması, yapılacak işler listesi uygulamaları mevcut.

Logo App Uygulaması Nasıl Geliştirilir?
Geliştirici açısından bakıldığında birçok iyi özellik ve birkaç uğraştırıcı prosedürümüz var.

Öncelikle geliştirme ortamımız Visual Studio. Ayrıca "Logo App Project" eklentisi ile birkaç dakika içinde test edilmeye hazır uygulama derlenebiliyor. (Şuan için Visual Studio 2015 ile daha sağlık çalışıyor ama geliştirilmesi devam ediyor) Yani Logo Object Designer tarzı bir editör ile uğraşmak zorunda değiliz. Bu bence en iyi özelliklerinden biri.

Logo App uygulaması lisans kontrolü yapmadan Logo Rest servisini kullanabiliyor. Rest servisi yetenekleri arasında yetkilendirilebilir sorgulama, Logo Objects veri nesneleri (Malzeme kartı, sipariş vs...) okuma/oluşturma/güncelleme/silme, Logo Objects metodları (İrsaliye faturalaştırma) kullanımı ve bazı üretim metodlarının çağrılabilmesi var. 

Logo App kullanarak KOBİ ürünlerine de kayıt atılması mümkün ancak orada da belirli bir kısıtlama var. GO3 - Tiger3 - Tiger Enterprise 3 Rest Api veri işleme farkları sayfasından atılabilecek kayıt türleri arasında ki farklara bakılabilir.

Gelelim bizi biraz uğraştırabilecek konulara. Geliştirme için Çözüm Ortağı veya Logo App Geliştirici seti olmalı. Bu setler ile sınırsız yükleme ve test yapabiliyoruz. Ancak son kullanıcının bu uygulamayı kullanabilmesi için Logo Store üstünden yüklemesi gerekli. Yani butik çözümler, kişiye özel çözümler geliştirmemiz önlenmiş. Bu bence iyi bir özellik, bizi daha genel daha paket çözümler geliştirmeye zorlar.

Logo Store mağazasına yüklenecek uygulamayı daha geliştirmeye başlamadan önce LOGO'dan izin almamız gerekiyor. Çünkü LOGO geliştirdiğimiz uygulamayı marketine koymama hakkına sahip. İzin alım sürecinde kaynak kodu verme zorunluluğumuz yok, çözüm ortağı olma zorunluluğumuz yok. Herkes küçük bir sertifikasyon döneminden sonra Logo App geliştirmeye başlayabiliyor.

Linker: 
Logo App
Logo App Geliştirici Kılavuzu 
Logo App Sık Sorulan Sorular (Umarım yakında sorular artar)
Döviz Çevirici uygulamasının geliştirme süreci

Kullanılabilecek Kaynaklar:
wikidocs.logo.com.tr (Kayıt istemiyor)
forum.logo.com.tr

LOGO'nun Logo App ile Hedefleri Neler?
Burada verilen örnekler arasında "Çaycı" uygulaması örneği var. Toplantı odasına çay talebini verebileceğimiz basit uygulama. Özellikle altı çizilen konu basit, tek bir amacı olan bir sürü uygulama geliştirmek. Günde 2-3 uygulama geliştirmek.

Ayrıca mobil uygulamalarda izlenilen yollarla ilgili de bilgi verildi. Mobil uygulamalarda kullanıcıya eğitimin verilmediği, basit arayüzlerin kullanıldığı, ana menu ile uğraşılmadan direk konuya girdiği, 2-3 renk kullanıldığı bilgileri verildi. Bizim de bunlara uymamız istendi.

Sonuç olarak LOGO irili ufaklı bir sürü uygulama geliştirilmesinin önünü açş, bunların oldukça kolay geliştirilmesini hedeflemiş ve kendi ekosistemini yaratmaya çalışmış.

Düşüncelerim
Günümüz standartlarına uygun ortamlarda kod geliştirilmesi, kısa sürelerde sonuç alınabilecek çözümler sunulabilmesi oldukça iyi. Ancak devamlı örneklenen Apple ve Android marketlerinin başarısının yakalanması kısa vadede zor. Mobil uygulamarda, geliştirici uygulama açıldığı anda kullanıcı bilgilerine, cinsiyetine, lokasyonuna ve daha birçok ek bilgiye sahip veya 2 satır ile bunlara ulaşabilecek konumda. Logo App ile sahip olduğumuz bilgiler kullanıcının 16 nolu firmaya giriş yaptığının bilinmesi ve kullanıcı adının "sevkiyat2" olduğunun bilinmesi. Burada diğer marketler sahip oldukları ekosistem ile bir sürü ek kütüphane ile yapılan uygulamaların geliştirilmesine katkı sunuyorlar. Henüz Logo App tarafında bu yok ancak bu sadece LOGO için bir handikap. LOGO hedeflerine bunları sunarsa daha kolay ulaşabilir. 

Konuyu geliştirici açısından değerlendirirsek artık kısa sürelerde çok verimli uygulamalar geliştirebileceğimiz ek bir güce daha sahibiz. Sadece düşünce şeklimizi butik çözümlerden genel çözümler üstüne yoğunlaştırmalıyız.

Not: 3 serisi LOGO ürünleri önyüzde çok fazla değişiklik yapmış ancak bu değişiklikleri yaparken bütün prosedürler elden geçirilmiş gibi duruyor. Uygulama performansından gözle görülür bir artış var. Kullanımı ise çok farklı alışılması zaman isteyen bir konu ancak ünlü bir tasarımcı ile çalışılmış olması beni umutlandırıyor. 2nci günün sonunda kendimi daha çok evimde hissettim diyemem ama sokağa yaklaşmış gibiyim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DevExpress ve Telerik karşılaştırması

Install Remmina on macOS for easy connection to your servers via SSH, RDP, VNC.