Tekir:Özgür, yenilikçi, açık kaynak kodlu, ticari paket

Haftasonu, yaklaşık 5 saat boyunca kurulumdan (Windows ortamında) kullanımına, yetkilendirmeden raporlamaya kadar Tekir, ön muhasebe ve ticari otomasyon yazılımını inceledik. Açık yüreklilik ile söyleyebilirm ki, yıllarca Logo Tiger ile uygulama geliştirdikten sonra açık kaynak kodlu, ücretsiz ve çok daha az bir bütçe ile geliştrilen bir yazılımdan bu kadar marifet beklemiyordum.

Uygulama ile ön muhasebe ve stok takibinizi yapabilir, günlük satış rakamlarınızı alabilir, ürünler ve cari kartlarınız için istediğiniz kadar kategori açıp bunları kategori bazında takip edebilirsiniz. Bu tip uygulamalar için süreç genelde şu şekildedir:
  1. Alım siparişinin açılması: Tedarikçinizden hangi malzemeleri, hangi tarihte hangi fiyatlarla alacağınız bilgilerinin girilmesi.
  2. Alım irsaliyesinin işlenmesi: Tedarikçinizden gelen ürünlerin miktarsal olarak işlenmesidir. Bu işlemi açık alım siparişine bağlayarak yaparsak kalan siparişlerin takibini de yapma şansımız oluyor. (Önümüzdeki ay tedarikçilerimden gelecek ürünlerin listesi gibi)
  3. Alım faturasının işlenmesi: Bir veya birkaç irsaliyenin birleşiminden oluşan faturaların işlenmesidir. Bu şekilde cari olarak tedarikçinize borçlanarak cari takip süreci de başlamış oluyor.
Bu aşamadan sonra, Tekir uygulamasında (henüz) üretim süreçlerinin takibi olmadığı için direk satış kısmına geçebiliriz. Satış sürecide aynı alımda olduğu gibi, satış siparişinin girilmesi, satış irsaliyesinin girilmesi ve faturalandırma safhalarını kapsar. Tekir burada oldukça tutarlı davranarak iade işlemlerininde takibini kapsıyor.

Ayrıca bu tip uygulamaların gözden kaçırdığı Rapor işlemleri de oldukça titizlikle hazırlanmış. Diyebiliriz ki uygulamadaki her bilgi son kullanıcı tarafından tasarlanabilecek şekilde raporlanmaya hazır. Ayrıca açık kaynak kod felsefesi kullanıldığı için veritabanından da direk pivot rapor alabiliriz.

Son versiyonlarda eklenen taksitli satış kısmını henüz denemedik ancak istenilen şekilde ödeme planı açılması ve taksitli satış işlemleri için gerekli özellikler hazır. Ayrıca çek ve senet işlemleride yapılabiliyor. Birde henüz bilgilerin başka Tekir kurulumlarına aktarılması ile ilgili bir transfer işlemi göremedik. İstemci tarafındaki tema özelliklerini ise henüz çalıştıramadık.

Tekir'in resmi sitesinde çeşitli kurulum belgeleri, kullanım belgeleri, resimler ve eğitim videoları bulunmakta. Ayrıca aktif bir form unutulmamış.

Uygulama sunucu tarafında bir veritabanı ve JBoss sunucusu istiyor. Uygulama veritabanı bağımsız yazılmış (Hibernate kullanılarak) ancak dokümanlar genelde MySQL (Oracle) üstünde yoğunlaşmış. İstemci tarafında ise bir kurulum istemiyor çünkü web tabanlı çalışıyor. Biz Tekir'i, IPhone 4, Android 2.3 (WebKit 533/1), Chrome, Firefox ve Internet Explorer ile sorunsuz çalıştırdık. 10 kullanıcıdan sonra ticari paket fiyatına ulaşan lisans ücretleri ile can sıkan diğer yazılımlara nazar yaparcasına, Tekir'in istemci tarafında oldukça büyük bir özgürlük var.

Negatif olarak baktığım tekşey uygulama için yeterli geliştirici dökümanlarının olmayışı. Uygulama JBoss kullanılarak yazılmış ancak internet sitesinden veritabanı şeması, uygulama alt yapısı gibi en temel bilgilere bile ulaşamadık. Sourceforge sitesinden son kaynak kodunun indirilmesi ve Netbeans kullanarak projenin açılmasında ise bir problem yaşamadık. Birde uygulama henüz tek veritabanı ile farklı firmaların bilgilerini işleyebilmemiz için bir ortam sunmuyor. Genelde firmalar çeşitli sebeplerden birkaç resmi firma açtığı için diğer ticari uygulamalar daha girişte Kullanıcı Adı/Parola/Firma Numarası sorar. Veritabanında da her kayıdı firma bazında yapar. Şuan için Tekir'de bu durum farklı 2 kurulum ile aşılabilir.

Sonuç olarak Tekir, çok kapsamlı, resmi olarak birkaç firmayı yürüten işletmeler için olmasada, birçok KOBİ için ön muhasebe, stok, sipariş takibi yapılabilecek, oldukça tutarlı raporları ile de çalışmalarınızı yarım bırakmayacak, birçok işletim sisteminde çalışabilen, sağlam ve tutarlı, açık kaynak kodlu bir yazılım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Install Remmina on macOS for easy connection to your servers via SSH, RDP, VNC.

SQL Server ile silinen kayıtların geri getirilmesi

DevExpress ve Telerik karşılaştırması