Android'in hayatımıza kattıkları

Bu küçük sevimli yeşil droid ile tanıştıktan sonra hayatımızda pek çok şey değişti. Önce telefonlarımız birçok yeni özellik ile tanıştı. Mesela iOS kullanan arkadaşlarıma "Bilgisayarımdan Play Store sayfasını açıp istediğim uygulamayı telefonuma buradan yükleyebiliyorum" dediğimde hepsinin ağzı açık kalıyor. iTunes gibi gereksiz yazılımların yüklenmesine ihtiyacımız olmadan, cihazımızı uzaktan birçok özelliği ile yönetebiliyoruz. Google Contacts ile arkadaşlarımızın anlık iletişim bilgilerine hemen ulaşabiliyoruz. Haritalar, navigasyon, kamera, kablosuz iletişim ve bir sürü uygulama. Yıllardır patlayacak denilen Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin artık iyice ısınma sebeplerinden birisi sanırım bu minik devler oldu.

Üstelik artık her yerdeler. Google Glass projesi ile gözlüklere, Google TV ile televizyonlara, navigasyon cihazlarına, uydu alıcılarına, kol saatlerine, araç içi eğlence sistemlerine uygulandı. Onay Bilişim olarak geliştirmekte olduğumuz projeler ile yakında giyim dükkanlarınızdaki aynalarda. (Kabinlerde giysi denemeye son :)

iOS ve Android kapışması yapmak istemiyorum çünkü ikisininde iyi ve kötü özellikleri var. Sanırım asıl konu hepimizin yanında devamlı internetten bilgi alıp gönderebilen, sizin yerinizi bilerek ona uygun işlemler yapabilen, grafik kapasitesi yüksek, ekranı kaliteli cihazlar taşımamız.

Peki Android ile bu sektörde neler değişti? Diyelim ki yeni bir telefon markası yaratacağız. Hangi oyunları içermeli, iletişim bilgileri, arama fonksiyonları nasıl çalışmalı? Hangi ofis işlemlerini yapabilmeli? Eskiden bu iş için önümüzde bir sürü engel vardı.Şimdi ise Android işletim sistemli her cihaz bütün bu özellikleri zaten kapsıyor. Yani üreticiler sadece donanım problemlerine odaklanabiliyor. Yazılım kısmı ise çok daha az bütçe ile çok daha fazla iş yapıyor.

Durum böyle olunca özellikle Çin'de oldukca farklı özelliklerde, çesitli ekranlarda tabletler, portatif oyun konsolları, kol saatleri çıkmış durumda. Portatif oyun konsolu olarak benim favorilerimden bir JXD S7100. Bunun dışında Yinlips ve diğerleri de bu konuda söz sahibi. Tablet olarak ise çeşit gerçekten çok. Tabi bunların donanım özellikleri ne kadar iyi, dokunmatik ekranları ne kadar kaliteli kontrol etmek gerekli. Çünkü bazen özelliklerinde belirtilen donanımlar yerine başka entegreler kullanılabiliyor.

İlginizi çekebilecek diğer cihazlar arasında ise 3.3" büyüklüğünde HDMI dongle olarak kullanabilen bir çeşit paket tv cihazı da var. Android 4 yüklü cihaz güçlü işlemcisi ile her televizyonu akıllı yapmak ile kalmıyor, eğlenceli oyunları salonumuza kadar getiriyor. Küçük olduğu için yanımızda taşıyıp projeksiyon cihazlarında sunum yapmamızı bile kolaylaştırıyor. G-Sensor destekli klavyesi ise oldukça kullanışlı gözüküyor. Bu ve benzeri birçok irili ufaklı çözüm görmek (bence) Android sayesinde artık mümkün.

Android, yurtdışında uygun fiyatlı board bulabilmemiz, istediğimiz modülü (Wi-Fi, bluetooth, g-sensor vs) entegre edebilmemiz sebebiyle aslında donanım tarafını da oldukça hareketlendirdi. Raberry Pi sadece 25$ ve Linux işletim sistemi kurulabiliyor. VIA ise 49$ HDMI çıkış veren 512MB hafızalı Android cihazını tanıttı.

Türkiye'de ise birçok forumda bu konular tartışılırken bazı satış sitelerinden sipariş bile verebiliyoruz. Hatta Ensar Kuyumculuk gibi firmalar Rogadis Saat markalarının yanına Rogadis Oyun Konsolu bile eklemiş durumda. Tabi bunları dikkatli incelersek Yinlips markası olduğunu görebiliyoruz.

Sonuç olarak Android hem yazılım üreticileri için geliştirme ve satış anlamında yeni bir kanal oluşturdu, hemde donanım üreticilerinin çok daha standart cihazlar üretebilmelerini sağladı. iOS tarafında ise bu kadar çeşitli cihazları ancak rahmetli Steve Jobs mezarından kalkıp işin başına geçerse görebileceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DevExpress ve Telerik karşılaştırması

Install Remmina on macOS for easy connection to your servers via SSH, RDP, VNC.

Logo Apps Eğitim Notları