Bir süredir boş zamanlarda üstüne kafa yorduğum türkçe raporlama aracı hakkında

Doğru Yazılım'da karşılaştığım bazı talepleri cevaplarken(rapor ya da yazılım), bu işleri yapmak için kod yazma bilgisinin çokta gerekmediğini gördüm. Bence asıl problem Logo Destek Uzmanının ya da Logo Müdavimi birisinin altında gerekli platform olmaması. Birde bu kişilerin genelde İngilizce platformlarda çalışmaya zorlanmaları. Belki binlerce Türkün kullandığı muhteşem Navigator fonksiyonları İngilizce, Logo içerisinde tanımlı alanların düzenlendiği yerdeki fonksiyonlar İngilizce. T-SQL ingilizce.

Kişilik olarak yarı İngilizce yarı Türkçe uygulamalardan nefret etmekteyim. Bence sadece dilimizi köreltiyor. Birçok iş arkadaşım kodları tamamen İngilizce yazdığım için kodlarımı anlamakta zorlanıyor. Ama orada "if then else" yazaksam "while, repeat" yazmak zorundaysam, benimde "strName, strCity" yazmam bençe çok problem olamaz. Eğer ki tamamen Türkçe bir platform verilirse o zaman bu tartışmaya da gerek kalmaz.

Asıl konumuza geri dönersek, Logo'ya aşikar herkesin kolayca rapor yazabileceği, ileride belki bir çeşit uygulama çatısı olabilecek bir platform hayal ediyorum. (İşimin en çok sevdiğim yanının hayal ettiklerimi yapabilmem olduğunu söylemişmiydim.)

Bu projenin sağlıklı sonuçlanabilmesi için öncelikle yapabileceklerini ve yapamayacaklarını belirlemem gerekli. Mesela devamlı "MSSQL 2000 Query Analyzer" üstünde kod yazan biri olarak, ilk etapta grafiksel bir ortam, tabloların tut-çek ile birleştirilebildiği bir pencere kesinlikle düşünmüyorum. Ama bir başkasının bu platform üstünde çalışan bu tarz bir uygulama geliştirmesinde problem olmamalı. Bunun dışında rapor sonuçlarını tablo ve pivot tablo olarak excel'e ve open ofis uygulamalarına gönderebilmeli. (CopyFromRecordSet :)

Maddeleyecek olursak:
  • Tamamen türkçe komut setinden oluşmalı("Getir", "Grupla" gibi)
  • Tamamen türkçe cümle dizelerinde oluşmalı("Bütün SİPARİŞLER İçin" gibi)
  • Ofis uygulamalarına sonuçları tablo ve pivot tablo olarak gönderebilmeli.
Sonraki aşamalar için:
  • Son kullanıcının parametre girebileceği bir filtre ekranının oluşturulması,
  • Raporlara internet ortamından ulaşılabilmesi,
  • Raporlara J2Me - Php ile ulaşılabilmesi, bu sayede java destekli cep telefonlarından rapor sonuçlarının görülebilmesi.
Bunları yazarken asıl çıkış noktamdan da bahsetmem gerekli. Veritabanına bilgi yazarken SubSonic kütühanesini kullanıyorum. İncelerseniz göreceksiniz ki çok özellikli ve kullanışlı bir araç ve sadece dışarıdan, Türkçe, bu arayüze komut göndermeyi başarsam bile yukarıdaki amaçlarımın bir çoğuna ulaşıyorum.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazımda daha teknik detaylarla birlikte bilgi vereceğim. Gerekli ilgiyi görebilirsem (Logo Destek Gen Tr gibi forumlardan mesela) projeyi açık kaynak kodlu bir platformda geliştirmeye başlayacağım.


Not: Delphi'de yıllarca hiç uğraşmadan yaptığımız veritabanı işlemlerini .Net ortamında yapmak için kullandığımız Subsonic aracını da övmemiz ne kadar doğru emin değilim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DevExpress ve Telerik karşılaştırması

Install Remmina on macOS for easy connection to your servers via SSH, RDP, VNC.

Logo Apps Eğitim Notları