Vtiger Crm 5.0.3 Kurulumu

Suse Linux 10.2 yüklü sunucumuza VTigerCRM kurarken yaşadıklarım ve çözümleri

Not: Aşağıda karşılaşılan hataların büyük bir kısmı PHP 5.2.* ile alakalı olduğu saptanmış ve 26 Haziran 2007'de
"v5.0.3 Patch For PHP 5.2.x" yayımlanmıştır.

VtigerCrm çözümünün otomatik kurulumu oldukça sorunsuz. Ancak benim gibi hali hazırda Apache2 , Php5.2, Mysql 5.2.0 yüklü sunucuda kurmak isterseniz problem yaşamanız kaçınılmaz.

VtigerCrm resmi sitesinden VtigerCrm 5.0.0tar.gz dosyasını indirip, apache için ayarlanmış klasore açtıktan sonra, http://***/install.php adresine gitmemiz gerekmekte. Kurulum başladıktan sonra 7nci adıma kadar sadece mysql bilgileri ve php.ini dosyanızda yapmanız gereken değişiklikler isteniyor. Son adıma kadar oldukça güzel gelen uygulama nedense daha önce birçok kez başıma geldiği gibi boş bir ekranla bitiyor. Kurulumun en az 4 dakika süreceğini yazsada bu ekranı hemen geçip boş bir ekran çıkartıyor.
Boş ekran hatası vtiger da çok başımıza gelir. Boş sayfaya neden olan hatayı ayıklamak için 2 yöntem var.
1-) php.ini dosyanızda error_reporting ile ilgili ayarın olduğu satırı bulun ve bu satırı "error_reporting = E_ALL" şeklinde değiştirin.Şimdi apache yi tekrar başlatmamız gerekli.
2-) Bu yöntem ile sayfada çalışan bütün veritabanı işlemleri ekranınıza gelecektir ve hatanın nedeni sql ise çalışan cümlecikleri test ederek sorunu bulabilirsiniz."include/database/PearDatabase.php" dosyasında "//$this->database->debug = true;" satırını aratın ve başındaki yorum karakterlerini silin. Bu aynı zamanda vtigercrm uygulamasının çalışma prensibini anlamanızada yardımcı olacaktır.
Bu yöntemleri duruma göre kullanacağız.Şimdilik 1nci yöntemi denedim ve kurulumu tamamlamayı tekrar denedim.

Boş sayfa yerine asıl hata şimdi karşıma çıktı.
"Fatal error: Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted (tried to allocate 81921 bytes) in /***/install/5createTables.inc.php on line 38". Normalde bu hatayı gidermek için php.ini dosyanızı açıp memory_limit satırına 16-20-32-64-128 şeklinde kullanmak istediğiniz bellek miktarını devamlı artırıp, problemin çözülmesini sağlamamız gerekli. Bütün resmi çözümler bunu önersede bende bu yöntem çalışmadı. (phpinfo(); fonksiyonunu bu php scriptinin olduğu yerde dahi çalıştırıp kullandığı bellek miktarınıda kontrol ettim, ancak sorun çözülmedi.) Bunun üzerine farklı bir yöntem ile "5createTables.inc.php" dosyasında hata veren satıra
ini_set("memory_limit", "128M");
yazarak bu sorunu çözebiliriz.

Şimdiki hata mesajımız:
Fatal error: Cannot redeclare class DateTime in /*/modules/Calendar/Date.php on line 13
Bu hata PHP de zaten tanımlı olan DateTime sınıfının tekrar tanımlanması ile alakalı. Yapmamız gereken bu sınıfın adını değiştirmek. Bu dosyayı açalım ve dosyanın hemen başındaki
class DateTime
satırını
class vt_DateTime
olarak değiştirelim.
Şimdi dosyada "new DateTime" yazan alanları "new vt_DateTime" olarak değiştirelim.Aynı işlemi bu dosyalarda da yapalım ve kurulumu tekrar başlatalım:
modules/Calendar/Calendar.php,
modules/Calendar/Date.php,
modules/Calendar/Appointment.php
include/utils/RecurringType.php

Bu sefer gelen hata:"Catchable fatal error: Object of class Quotes could not be converted to string in /srv/www/htdocs/toicrm/include/utils/InventoryUtils.php on line 475".Bu hata PHP5.2 ile gelen ve sınıfları string olarak yazmamıza engel olan yenilik yüzünden gelmektedir. Bu problemi gidermek için izlediğim yol:
1-) Vtigercrm kurulum dizininde "ErrorHandler.php" dosyası oluşturdum ve içine

function compatibilityErrorHandler($errno, $errstr, $errfile, $errline)
{
switch ($errno) {
case E_RECOVERABLE_ERROR:
break;
default:
echo "Unknown error type: [$errno] $errstr
\n";
break;
}
}
// set to the user defined error handler
$old_error_handler = set_error_handler("compatibilityErrorHandler", E_RECOVERABLE_ERROR);
?>
satırlarını ekledim. Php bize bazı hatalarımızı yakalamamız ve işlememiz için gerekli ortamı sağlamıştır. Burada yaptığımız şey bizim hatayı yakalamak ve başka hiçbirşey yapmamasını sağlamak. Şimdi yapmamız gereken şey
require_once('ErrorHandler.php');
komutunu "config.inc.php" dosyasında yorumlardan hemen sonra
include('vtigerversion.php');
satırından önce girmemiz ve bunu kuruluma başlamadan hemen önce yapmamız çünkü arkada çalışan bir script bu dosyayı eski haline getiriyor. Şimdi tekrar kurulumu deneyelim. Bu arada kurulumu tekrar denemeden önce veritabanını tamamen silmenizi öneririm. Çünkü daha önce yaratılan tablolarda da sorun yaşadım.
Bu sefer kurulumla ilgili dosyaların adlarını değiştiremediğini belirten uyarılar eşliğinde kurulumumuz tamamlandı. Anladığım kadarıyla /install klasörünün ve "install.php" dosyasının adını değiştirmemiz yeterli.

Kaynaklar:
-http://wiki.vtiger.com/index.php/Vtiger_CRM_&_PHP_5.2
-VTiger Forumları

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Linux da kurulum ve yaşadığınız sıkıntıları paylaşmıssınız.Bizde xp de deneme yaptık zaten apachi ve mysql i sistem otomatik kuruyor xp de çalışmasında sorun yok fakat 2003 serverda kurduk bir türlü çalıştıramadık.Mysql ile connection kuramıyor.Eğer bu konuda biraz bilgi sahibiyseniz paylaşırsanız seviniriz.Belki server 2003 de mysql ile connection için yetki kısıtlaması olabilir diye düşümdüm ama bulamadım Cemil
Türker TUNALI dedi ki…
Win2003 ustunde bir deneme yapmadim ancak forumlarda bircok soru ve cevap gordum. Vtiger forumlarini incelemenizi oneririm.

Bu blogdaki popüler yayınlar

DevExpress ve Telerik karşılaştırması

Install Remmina on macOS for easy connection to your servers via SSH, RDP, VNC.

Logo Apps Eğitim Notları